Chris Peterson FRSS / Sculptor | Landgoed Anningahof: kleinplastiek in brons / Anningahof Estate: bronze multiple
6150
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-6150,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Landgoed Anningahof: kleinplastiek in brons / Anningahof Estate: bronze multiple

Category: shop

20 jaar Anningahof: niet zonder slag of stoot

 

Landgoed Anningahof bestaat inmiddels een kleine 20 jaar. Dit wordt dit jaar gevierd met een grotere tentoonstelling dan gebruikelijk. Ik maak voor de gelegenheid een groot werk van ruim 6 meter hoog en 50 ton zwaar. Het beeldhouwwerk getiteld ‘To Look Beyond Our Confinements’ zal voor de verandering niet van natuursteen maar van beton worden gemaakt en zal het publiek in staat stellen de omgeving anders waar te nemen.

Het beeldhouwwerk zinspeelt met de titel op het verder kijken dan de eigen belemmeringen en opsluitingen. Iets wat geldt voor de inspanningen van Hib Anninga, die zich jarelang heeft ingezet voor de beeldhouwkunst maar ook voor het beeldhouwwerk zelf. De betonnen kolos opent zich, maakt zich los van de eigen gesloten vorm en biedt uitzicht op het gebied dat in ontwikkeling is. De titel refereert ook aan de afgelopen Coronaperiode waarin ondernemendheid, flexibiliteit en creativiteit van mensen en (cultuur)bedrijven werden gevraagd in tijden van beperkingen.

2022 is een jaar van vieren maar het is ook een moeilijke tijd voor de kunsten. De coronapandemie heeft de cultuursector hard geraakt. Ook voor dit project levert het obstakels op met materiaalprijzen die de pan uit rijzen. Hierdoor is de begroting niet meer sluitend maar moet het beeldhouwwerk wel voor de opening in mei 2022 gereed en geplaatst zijn.

Om mooi antwoord te bedenken op een niet meer sluitende begroting, maak ik een kleinere variant van het beeld in brons. Hiervan zullen maar 50 exemplaren worden gemaakt! Bronsgieterij Kemner is verantwoordelijk voor het gietwerk.

 

Steun dit project en koop dit unieke kleinplastiek!


Het bronzen beeldje wordt:

Afmetingen:      25 (h) x 11 x 11 cm
Oplage:               50 stuks + 1 AP (genummerd en geleverd met certificaat)

Normaal gesproken zou de prijs van het beeldje 2495 euro bedragen maar nu voor deze unieke gelegenheid is de prijs slechts 1495 euro.
Steun dit project en bestel één of meerdere exemplaren. De prijs is exclusief verzendkosten.

 

Bestel


Wilt u als particulier of bedrijf een grotere bijdrage leveren en het project sponsoren en ondersteunen in deze complexe tijd? Neem dan contact op.Onder de foto van het voor de gelegenheid gemaakte bronzen beeldje staat een korte tekst die de achterliggende gedachten van dit werk uiteenzetten. 

Hernieuwd Perspectief

 

De aanleg van de nieuwe N340 heeft veel voeten in de aarde gehad. De nieuwe provinciale weg heeft het landschap ingrijpend veranderd. Voor Landgoed Anningahof heeft het verstrekkende gevolgen gehad met de herkaveling en verplaatsing van het park. Inmiddels gloort het park als nooit tevoren en is de aanleg van de N340 nagenoeg voltooid. Tijd voor een hernieuwd perspectief. Met het voorgestelde beeldhouwwerk blikken wij vooruit op het park maar ook op de nieuw ingerichte naastgelegen omgeving. Op een eigentijdse manier neemt de bezoeker de veranderingen waar.

Met deze ruimtelijke toevoeging, wordt een beroep gedaan op de basale analoge waarneming. Geen stekker, geen telefoon, gewoon stilstand, kijken en ervaren. De sterk ingebedde behoefte om ergens overheen te gluren, onze knagende nieuwsgierigheid, worden hooguit gestild.

De verwondering van een kind zoals het door de omgeving struint, zo nodigt Landgoed Anningahof uit om met eenzelfde blik door het park te lopen en te kijken. Het beeldhouwwerk heeft een sterk avontuurlijk karakter. Je moet opzoek gaan naar de kwetsbaarheid ervan. De defensief formele betonnnen kolos, stelt de bezoeker in staat anders naar de omgeving te kijken. Aan de binnenzijde bevinden zich de in messing gemaakte kijkgaten, die afsteken tegen het mat grijze beton. Ze lonken naar de bezoeker die het aandurft te verkennen. Deze messing vensters leiden naar de in de muren verscholen persicopen. Drie periscopen die een hernieuwde blik werpen op het gebied.

De mogelijkheid om als individu het werk te betreden, zorgt ook voor een tot nederigheid stemmende ervaring. De torenhoge wanden, het volume en de massa die het vertegenwoordigt, maakt de bezoeker tamelijk nietig. De eigen IK binnen het sculpturale geheel, krijgt zo een prominente plek.

Met dit beeldhouwwerk voegen we een baken toe aan het landschap dat in ontwikkeling is. We vieren hiermee het park en de inspanningen van Hib Anninga van de afgelopen 19 jaar maar ook de ontwikkelingen die invloed hebben gehad en zullen hebben op het park zoals de N340 en in de nabije toekomst, de transformatie van de Hessenweg.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: